Fra venstre Alma Frederiksen (1901-74), siddende måske Bernadette, Oluf Frederiksen (1897-1970).
Ægteparret blev gift 1921.
35 år med Frederiksens Tivoli
Frederiksens Tivoli var et omrejsende tivoli med hjemsted i Bramming i perioden 1936-1971. Det blev drevet af Oluf V. Frederiksen (f. 1897) og hustru Alma (f. 1901) samt deres ni børn. Oluf Frederiksens forældre var kulsviere fra Nordsjælland, og Alma Frederiksen kom ud af en tysk cirkusfamilie (familien Sambleben). Oluf og Alma mødte hinanden i 1919, da det tyske cirkus var på rundtur i Danmark.
Fra starten af 1920'erne befandt familien sig ofte i Bramming. De boede i deres hestetrukne beboelsesvogn på markedspladsen, hvor rådhuset senere kom til at ligge. I 1927 købte de grunden Elmegade 11, som siden blev udgangspunktet for familiens aktiviteter. Her fik tivoliet vinterkvarter.I begyndelsen lavede familien børster og andet husgeråd af ståltråd. Alma mente, at det var mere agtværdigt at køre rundt med et tivoli, og på et tidspunkt købte Oluf stilladset til en luftgynge og byggede den op. Det blev begyndelsen til Frederiksens Tivoli.
Familien omtalte sig selv som ”rejsende”, og de var stolte af deres profession. Hver dag lavede de en gratis friluftsoptræden med sang, guitar og harmonikamusik efterfulgt af flotte akrobatiske numre. Det fik gæsterne til at blive på pladsen. Om vinteren vedligeholdt de tivoliets materiel, mens familien fortsat levede af husflidsarbejdet. Børster, piskeris, stativer m.m. blev fremstillet og solgt over store dele af Jylland. Samtidig blev der lavet masser af papirblomster til skydeteltet.
Frederiksens tivoli adskilte sig fra andretivolier ved at kombinere gøgleroptræden og forlystelser.
Fra påske til oktober – en uge i hver by
Frederiksens Tivoli åbnede i Langeskov på Fyn i 1936 med luftgynge, skydetelt og kraftprøve. Efterhånden blev tivoliet blev udvidet med karrusel, roulette, boldkast og spilleautomater. Normalt startede sommersæsonen 2. påskedag i selve Bramming, hvorefter man kørte rundt til mindre byer på Fyn og i Syd- og Sønderjylland indtil september-oktober. Tivoliet lå gerne en uge ad gangen i hver by. Mandag var rejsedag, og fra tirsdag til søndag var forlystelserne åbne. Familien boede på pladsen i beboelsesvognene. Luftgyngen var en del af Frederiksens Tivoli helt fra begyndelsen. Stativet var udsmykket med mange farver og små spejle.
Spilleautomater – en god kilde til indtægt
Da tivoliet efter de første år skulle udvide aktiviteterne, anskaffede familien spilleautomater. Automaterne blev med en enkelt undtagelse købt brugt eller byttet med andre tivolier. Hvis automaterne gik i stykker, reparerede man dem selv. Kun i enkelte tilfælde var man nødt til at bruge fagfolk hos ”Esbjerg Automat Fabrik”, som lå i en baggård mellem Strandby Strøget og Havnegade i Esbjerg. Frederiksen brugte hovedsagelig tyske eller amerikanske spilleautomater, da man vidste, at de spillede flest penge ind.
Skydetelt
Tivolier var knyttet til markeder, der også fungerede som folkefester med underholdning af omrejsende gøglere, mekaniske teatre m.m. Skydeteltet hørte til de ældste forlystelser i Frederiksens tivoli.
Luftgyngen med fire gynger var den første forlystelse i Frederiksens tivoli. Oluf Frederiksen samlede den selv første gang i 1936. Forlystelserne var dengang hånddrevne, så luftgyngerne blev skubbet i gang. Markederne var mødested for unge mennesker i landdistrikterne. Luftgyngerne var meget populære, for her kunne de unge mænd gynge højt for at imponere pigerne.
Familien Frederiksen bestod af Oluf Frederiksen, f.1987 i København, og Alma Elisabeth Frederiksen, født Sambleben, f.1901 i Sattrup i Slesvig, samt deres ni børn:
Ejvind (Busse): 1921–1991
Eshardt: 1923–1987Leonardo: 1924–1952
Harry (Ganne): 1927–2015Oluf: 1930–2002
Herluf: 1932–1993Willy: 1933–1986
Otto: 1936–2005
Alma (Pusser): 1942–2005
De fleste af børnene forlod forældrenes tivoli, efterhånden som de etablerede sig med egen familie. Til sidst var der kun Oluf og Alma samt sønnerne Harry og Herluf tilbage til at drive tivoliet.Oluf Frederiksen døde i 1970. I 1971 kørte Frederiksens Tivoli igen på landevejen, men Alma brød sig ikke længere om at komme på de pladser, hvor hun havde været med sin mand, og hun besluttede at stoppe med Frederiksens Tivoli. I 1973 aftalte hund med Olaf Bak, leder af Bramming Byhistoriske Arkiv, at genstande fra tivoliet kunne blive overdraget arkivet som gave. Genstandene tilhører nu Bramming Egnsmuseum, og en mindre del indgår i museets permanente udstilling, glasmontren ”Historium”.