 |
2000 - Klingenberg Sko 100 år
Map |
Jens Peter Klingenberg fejrer som 3. generations indehaver af Klingenberg sko 100 års jubilæum i år 2.000. 15 år senere vælger han at lukke butikken efter 115 år i Storegade i Bramming. |
 |
2010 - Ny svømmehal
Map |
Bramming Sportscenter Fra friluftsbad i 2003 til svømmehal i 2010
Bassinet i friluftsbadet blev nedbrudt 21/6 2003, efter at have ligget ubrugt i 4-5 år. I baggrunden opføres Ungdomshuset Linje 10.
På dette tidspunkt har der i lang tid forinden været ildsjæle der har kæmpet for en indendørs svømmehal. I lang tid havde det været en kamp, hvor udfaldet havde samme udsigt til succes som den kamp Don Quijote førte mod vindmøllerne. Der var simpelthen ikke nok opbakning til projektet og ved afstemninger var der flertal imod. Men med kommunalreformen i 2007 ændredes alt.
En historisk Dag i Bramming Sådan sagde bestyrelsesformanden for Bramming Kultur & FritidsCenter, Jørgen Holberg, onsdag eftermiddag d. 19. september 2007, på et hastigt indkaldt pressemøde i centret. Der var champagne og kransekage, og der var smil på alles læber. Så lykkedes det alligevel at gøre centret komplet som sundhedscenter - og samtidigt opfylde en gammel drøm hos de fleste brammingensere.
Hvad var der sket? Esbjerg kommune har afsat 26,6 mio kroner til en kommunal svømmehal ved Bramming Kultur & fritidsCenter. Så lakonisk lød glædesbudskabet på et pressemøde samme dag i Esbjerg. Pengene er taget af de 265 Esenet millioner, som byrådet har besluttet udelukkende skal anvendes til helt ekstraordinære anlægsprojekter.
 Et projekt starter Der var lige godt fem millioner kroners forskel mellem det billigste og dyreste tilbud på opførelsen af svømmehallen ved Bramming Kultur- og FritidsCenter. Men også andre kriterier tæller, når en otte-ni personer stor dommerkomité gennemgår projekterne for at indstille et til Esbjerg Byråd. Den 17. august blev en stor dag for et af firmaerne, mens de fire øvrige måtte tage arbejdet med at lave et projekt som en oplevelse. Det første spadestik ventes på dette tidspunkt, taget midt i november, og svømmehallen planlægges ibrugtaget den 1. januar 2011. NC Constructions vandt totalentreprisen om bygning af svømmehallen, der skal stå færdig til jul 2010. Der planlægges også 3 meter vippe, babybad og spa. November 2009 blev Bramming Svømmebad startet, da 3 politikere tog det første spadestik. Svømmehallen ventes stadig klar til december 2010. Der er forsinkelser undervejs, men disse indhentes. I juni 2010 er svømmehallens tag færdigt og der er rejsegilde 24.6., man regner stadig med indvielse midt i december. I november fyldes der vand i det store bassin i svømmehallen – det tager en uge at fylde det. Åbning forventes den 18.12. Svømmehallen åbner 2010, søndag d. 19 dec. kl. 11.00, pris 28 mio kr.; der er 25 meter bassin, børnebassin, varmtvandsbassin, sauna, dampbad og omklædning. Leder er Claus Højbjerg.
I 2015 blev det store bassin tømt for vand og svømmehallen gennemgik et eftersyn. Det skyldtes at garantien for svømmehallen og dens vitale dele, havde udløb december samme år. Efter udbedring af diverse "ting", kunne svømmehallen åbne igen d. 15. august. Besøgstallet har i den forløbne tid været som forventet.
Der er tilkommet vipper, så der nu er følgende faciliteter: 25 meter konkurrencebassin med seks baner, 1 m vippe, 3 m vippe, Børnebassin, Varmtvandsbassin, Dampbad og Sauna |
 |
2002 - Fra gammelt til nyt
Map |
Bramming, Storegade 20-22, 2002
Storegade 20-22 i Bramming, nu Skjern Bank, under nedrivning.
Fra 1951 havde bygningen huset et renseri. Knud Verner Hansen havde sammen med hustruen drevet renseri i bygningen, indtil de i 1969 solgte forretningen og flyttede til Tønder. De nye ejere var Kirsten og Bent Bjerrum. Da de startede i 1969 kostede det en krone at få en ulden trøje renset og presset. Da de sluttede i 2001, kostede det 38 kroner. "Det er altså steget med cirka en krone om året", kunne Bent Bjerrum fortælle.
Foruden renseopgaverne lavede man en del konfektionsrens - det vil sige at man modtager tøj gennem aftaler med grossisten direkte fra Korea og Kina. Det skulle så renses og behandles grundigt inden det videresendtes klar til salg i butikken. Prøver af jorden viste ikke tegn på forurening, men Bent Bjerrum spøgte med at "Det kan godt være at min krop skal afleveres til Kommunekemi i Nyborg, når jeg skal herfra"
Renseriet fortsatte frem til den 21. december 2001, og herefter skulle butik og grund ryddes. I løbet af januar 2002 skete nedbrydningen - grunden skulle stå klar til en ny bygning 1. februar 2002.

Et af byens ældste huse, et enkelt byhus med saddeltag og gavlkvist, måtte lade livet til fordel for en bank. Ejendommen var imidlertid så nedslidt, at den trods visse bevaringsværdier var meget vanskelig at bringe op til en nutidig standard med samtidig bevaring af disse værdier. Den nye bygning er opført i 2002 af Skjern Bank med Bo Christensen fra arkitektfirmaet Bødtker og Christensen, Skjern som arkitekt. Indvielsen fandt sted d. 4/10 2002. Bankbygningen ligge midt i byen og det har været en svær opgave, at få skabt en bygning, som både skulle falde ind i helheden og som samtidig gerne måtte markere sig. Dette er til fulde lykkedes med Skjern Bank bygningen som har en markant facade og "frontkvist" som giver et løft til gadebilledet, men som på samme tid passer utroligt flot ind i bybilledet og ved bygningsdimensionerne underordner sig de eksisterende bygninger.
Bevaringsfonden for Bramming Kommune havde ved sin præmiering for 2002 vedtaget at fremhæve Skjern Bank bygningen, erhvervs- og boligejendommen, Storegade 20-22, Bramming. Ejendommen præmieredes som et velindpasset byhus med selvstændig arkitektonisk værdi.
Et godt eksempel på, at det kan lade sig gøre at erstatte en gammel centralt liggende bygning med en ny, uden at det ødelægger en helhed og uden at det giver området et koldt, fladt og intetsigende præg. |
 |
2023 - Byrenovering markeres
|
Byfornyelsefejring 13. maj 2023
Esbjerg Kommune gennemførte i årene 2017-2023 en omfattende byfornyelsesindsats i Bramming bymidte. Formålet er/var at skabe positiv udvikling i bymidten og omfattede en lang række forskellige tiltag. Indsatsen blev finansieret med støtte fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. For at runde indsatsen godt af og få sagt ordentligt tak til hinanden, inviterede Esbjerg Kommune og Bramming Byforum i samarbejde med HHI Bramming til fejring af byfornyelsens resultater. Det blev med både musik, byvandring, indvielse og gadetog. Butikkerne holdt længe åbent, og Kosmorama spillede op.
Program for dagen (Lørdag den 13. maj) Kl. 10.00 Vi mødes i Anlægget. Velkomst, musik på scenen, kaffe på kanden og et gratis rundstykke (til de første 150) Kl. 11.00 Byvandring igennem nogle af de renoverede områder med korte oplæg undervejs. Navnet på den nye opholdsplads i Storegade/Jernbanegade afsløres ca. kl. 12. (Guttorms Plads) Kl. 12.30 Indvielse af gårdforbedringsprojektet i Skolegade. Kl. 18.30 Tom Donovan spiller i gården bag Kosmorama Kl. 20.30 Notterne spiller i gården bag Kosmorama
Se billeder fra dagen (tryk esc eller spacebar for at stoppe)
Se mere om By- og områdefornyelsen
Se artikel i Bramming Ugeavis
Og lidt fra dagen i Bramming Ugeavis
Se udstillingen "Den Smukke Stationsby" på Bramming Egnsmuseum |
 |
2019 - Genindvielse af Skøjtesøen
Map |
Tyvstart i 2019
Skøjtesøen eller Skøjtesøerne havde mere eller mindre fået lov at passe sig selv. Træer og buske omkring søen trives og breder sig. Dette giver problemer med løvfald i søerne. Bladene der lander i søen, bliver efterhånden til slam på bunden. Dette i kombination med at ikke alle byens borgere mener at søen skal være pæn at se på, men også skal være mål for ting der kan kastes i vandet, gør at der ophobes ting på bunden af søen der ikke er ønskeligt. Kanten rundt om den oprindelige skøjtesø var belagt med 2 rækker fliser der som tiden er gået er kommet til at ligge skævt, hvilket besværliggør færdsel. Rundt om ishockeysøen var ingen flisebelægning og efterhånden var den så tilgroet at den ikke indbød til færdsel. Bramming kommune havde erkendt at forholdene skulle forbedres, og der var blevet afsat midler til en renovering af søerne. Det var lige op til kommunalreformen i 2007, men heldigvis videreførtes planerne af den nye Esbjerg Kommune. Det var planlagt at søen skulle "støvsuges" men skidtet sad for godt fast og man måtte derfor grave det op. Vandet blev siet fra og førtes tilbage til søen. Søbredden blev renoveret og nye bænke sat op. Broen blev udskiftet til en ny og flottere bro. Dette hjalp, men der var nogle der mente at det var et halvhjertet forsøg på at bringe området op til et punkt der indbød borgerne til besøg. Skøjtesøen var stadig en lidt sjusket skamplet.

Men så sketer der noget i forbindelse med områdefornyelsen. Som noget af det første fik området den opmærksomhed og behandling det nok skulle have haft allerede i 2007. Søen blev renset op igen. Gode gangstier blev etableret. Bredderne blev totalrenoveret og der blev tyndet (meget) kraftigt ud i træerne. Det lykkedes Bramming Lokalråd at skaffe finansiering (via SE's vækstfond) til belysning, så der nu er belysning hele vejen rundt om søerne. Resultatet er at der nu er et område Bramming kan være stolt af. Området indviedes 13 september 2019, hvor borgmesteren holdt tale og hvor der på pladsen mellem stadion og skøjtesøen var opstillet boder hvor 28 foreninger kunne informere om hvad de stod for. Der var gratis fadøl, vand og pølser i dagens anledning. Der var sang og musik og det hele afsluttedes med fyrværkeri. Mon ikke de omkring 600 mennesker der deltog, var enige i at "fornyelsen" af Skøjtesøen var og er en succes. |
 |
2013 - Ny virksomhed på vej
Map |
Nyt byggemarked på vej i 2013
I august 2013, anbefalede et enigt Plan- & Miljøudvalg byrådet, at sætte en lokalplansag i høring. Dette skulle bane vej for en tømmerhandel med byggemarked (Jem & Fix) på op til 1100 m2 med en overdækket varegård. Området der var tale om, var på Vardevej tæt på det eksisterende XL-byggemarked.
Der var nu igen taget hul på en diskussion om beliggenheden af butikker i Bramming. Der havde i lang tid hersket den opfattelse at udvalgs-vare butikker skulle lægges indenfor omkring 100 meter fra bymidten. Dette var efterhånden blevet blødt op, da Netto havde åbnet en butik på Vardevej - et godt stykke fra bymidten. Det eksisterende byggemarked kunne ikke betegnes som en almindelig udvalgsvare-butik. Det var et byggemarked for professionelle. En Jem & Fix var mere rettet mod hobby-håndværkere og har et stort udbud af udvalgs-varer i forhold til byggematerialer. Men det var erkendt at bymidten ikke rummede plads til butikker der krævede lagerplads til større ting og hvor tilførsel af varer krævede mere plads. Samtidig skulle der være plads til bil-trailere når varer skulle bortkøres.
Så grundlaget blev bragt i orden, men i april 2014 meldte Jem & Fix ud, at de droppede planerne for et byggemarked i Bramming. Plan- & Miljøudvalget indstillede dog til at den udarbejdede kommuneplanændring blev fastholdt så vejen var banet for at arealerne ved Vardevej kunne benyttes erhvervsmæssigt, som angivet i planerne. I januar 2015 blev det så meddelt at Jem & Fix forventede at åbne en 800 m2 stor bygning med et tilsvarende stort gårdareal. Man afventede færdiggørelse af et Jem & Fix byggemarked i Esbjerg og en endelig vedtagelse af den endelige lokalplan for Bramming Vestby, før man ville sætte spaden i jorden. Den 23. juni 2015 præcis kl. 8:00, slog man så dørene op for de ventende kunder. En halv time efter åbningen var der stadig 100 meter kø. Parkeringspladsen var fyldt op og folk holdt ulovligt parkeret ude på Vardevej. Heldigvis er Bramming ikke en by der er kendt for parkeringsbøder.
Det var ikke sidste gang at den vanskelige balancegang mellem en dogmatisk fastholdelse af al handel i bymidten og den mere pragmatiske tilgang at nye butikker giver mere handel uanset beliggenhed, skulle udfordres. |
 |
2007 - Et attentat forhindres
Map |
Et attentat forhindres
I Bramming Ugeavis kunne man d. 6. marts 2007 læse dette:
»Da jeg gennem lokale DSB medarbejdere har erfaret, at halvtaget ved Bramming Station i nærmeste fremtid skal nedrives, fordi DSB ikke vil ofre ca. 1.5 millioner på en renovering af dette smukke, bevaringsværdige og ikke mindst nyttige halvtag fra ca. 1890, vil jeg hermed opfordre Brammings borgere til at protestere via en underskriftsindsamling«. Ordene kommer fra en rasende Per Gottlieb, der ligesom mange andre brammingborgere ikke vil se passivt til, mens en del af byens identitet fjernes p.g.a. sparehensyn.
 »Jeg har henvendt mig til trafikminister, Flemming Hansen, for ca. 14 dage siden - ligeledes til Troels Lund Poulsen - Venstre - Folketinget - og Dansk Folkepartis trafikordfører, samt senere socialdemokratiets trafikordfører og Holker K. Nielsen fra SF, da han jo er født og opvokset i Bramming. Ligeledes har jeg henvendt mig til Esbjerg Byråd, de forskellige partier og borgmester, Johnny Søtrup. Esbjerg Byråds økonomiudvalg har skrevet til mig, at de vil tage sagen op med DSB i nær fremtid. Og sagen haster, idet DSB har bebudet en nedrivning i marts måned«.
»Derfor har jeg også indledt en underskriftsindsamling i Bramming by hos forskellige butikker, og jeg står klar visse steder i byen, når jeg kan overkomme det tidsmæssigt«, slutter ildsjælen.
Historien endte godt! I sommeren 2008 startede reparationen af halvtaget og i september var det færdig, så godt som nyt.
Takket være Esbjerg kommune (og aktive borgere) annulleres tilladelsen til at nedrive halvtaget ved Bramming Station. Esbjerg kommunes Plan og Miljø afdeling fortjener ros i denne sammenhæng, for det er herfra, der er trukket i de rigtige tråde. Bygningsmyndigheden i Esbjerg kommune har nemlig i sidste uge meddelt DSB, at den nedrivningstilladelse, som den gamle Bramming kommune fejlagtigt havde godkendt, trækkes tilbage. Når man kan gøre det, er det fordi DSB har undladt at melde nedrivningen til »Kulturarvsstyrelsen«. Det skal man gøre, når man har planer om at nedrive statslige bygninger, der er mere end 50 år gamle.
Esbjerg Kommunes Byfond præmierer i 2010, DSB for renoveringen af Bramming Banegårds Perrontag. Og i 2023 lød det: Ved Esbjerg Kommunes Byfonds præmiering 2023, valgte bestyrelsen at præmiere Bramming Stationsbygning, Jernbanegade 7, 9 og 11, Bramming med begrundelsen "Bramming Stationsbygning præmieres for renovering i respekt for bygningens oprindelige udtryk." Bramming Stationsbygning er opført i den historicistiske periode. Dette ses bl.a. i detaljeringen af murværket med omløbende rulskifte, murede stik og tilbagelagt murværk under vinduerne og de smukt detaljerede skorstene og de profilerede spærender der bærer skifertaget. Også den traditionelle farveholdning med mørkerød og grøn til vinduer og døre er karakteristisk for perioden. Bramming Stationsbygning er udpeget som bevaringsværdig med en SAVE 3, en høj bevaringsværdi. Da den ikke er fredet, betyder det, at det i langt højere grad er op til ejer selv at sikre de korrekte arkitektoniske løsninger. Perrontaget stod en overgang i alvorlig fare for at blive nedrevet på grund af dårlig stand. Mange protesterede mod nedrivningen, herunder også Esbjerg Kommunes Byfond, hvorefter man valgte at restaurere perrontaget. Dette resulterede i præmiering for en smuk restaurering i 2010 fra Byfondens side. Esbjerg kommunes Byfond vil med den aktuelle præmiering af hele stationsbygningen belønne den omhyggelige og ydmyge tilgang, man har haft til renoveringen. Det er lykkedes både at tage hensyn til æstetik og funktion hvor den historiske bygning er istandsat med særlig respekt for de fine oprindelige detaljer, og samtidig skabe optimale rammer for en stationsbygnings daglige summen af liv fra både rejsende og gæster i ”Stationsstuen”. Det er Esbjerg Kommunes Byfonds håb, at den tilgang, som bygherre har haft til opgaven, kan være til inspiration for andre projekter, hvor en histo-risk vigtig bygning med et særligt arkitektonisk potentiale skal bevares i velfungerende helhed. |
 |
2008 - Kynismens hæslige ansigt
Map |
Brand i pizzeria
Den 7. marts 2008 klokken 03.48 gik alarmen hos Syd og Sønderjyllands Politi. Over det meste af byen havde man hørt et højt brag. Det var Castello Pizzabar i Nørregade i Bramming der eksploderede.
Der var tale om en meget voldsom brand, og politiet afspærrede følgende tre veje i Bramming: Viadukten, Nørregade og Storegade. Det meldtes at en person var sprunget ud fra anden sal, og en anden person havde fået snitsår i ansigtet. Manden med snitsårene blev fundet delvis begravet under murbrokker - han viste sig senere at være brandstifteren. Falck sendte tre ambulancer til stedet, ligesom slukningskøretøjer fra både Bramming og Esbjerg blev beordret af sted. Forholdsvis hurtigt fik man ilden under kontrol.
Man ledte nu efter brandårsagen og ret hurtigt opdagede man flere ting der pegede på at branden var påsat. Der var en udpræget lugt af benzin på stedet og senere fandt man videomateriale der bestyrkede mistanken. Et par dage før den eksplosionsagtige brand i pizzeriaet, fangede flere videokameraer på Q8-tankstationen i Storegade i Bramming den 20-årige mand i at hælde benzin på en eller flere dunke. Dette videomateriale blev omgående afleveret til politiet, da det gik op for personalet, at det lå inde med vigtigt bevismateriale i sagen.
Teorien om brandstiftelse viste sig at stemme - men sagen var mere alvorlig og tragisk end en brand i et pizzeria. Det var også en mordbrand. De kyniske brandstiftere vidste udmærket at der var beboelse oven på pizzeriaet og alligevel antændte de bygningen. Det lykkedes en ung mand at springe ud ad et vindue, men en ung kvinde undslap ikke branden.
Tre mænd blev 18. februar 2009 i retten i Esbjerg idømt henholdsvis otte, seks og to års fængsel for eksplosionsbranden.
For 28-årige Lea Koch Mortensen blev nattesøvnen natten til fredag den 7. marts 2008 hendes sidste. Branden i pizzeriaet under hendes lejlighed, opslugte hende i flammerne, og gjorde hende dermed til et uskyldigt offer i en sag, der skulle vise sig at handle om forsikringssvindel.
Ejeren af pizzeriaet, Castello Pizza Bar, en 21-årig iraker nægtede sig i tiden efter skyldig.
Denne dag blev han så idømt otte års fængsel, mens den 22-årige brandstifter fik seks års fængsel. Begge udvises til henholdsvis Irak og Syrien efter endt afsoning.
En 22-årig mand blev idømt to års fængsel for at have været chauffør for brandstifteren.
Den 45-årige far til ejeren af pizzeriaet var tidligere i sagen blevet frikendt. Den dom ankede anklagemyndigheden dog til Vestre Landsret. Efter en ankesag 27. oktober 2009, blev dommen på 8 år til pizzaejeren og 6 år til brandstifteren stadfæstet. Chaufføren fik forhøjet straffen til 2,5 års fængsel og faderen til pizzaejeren fik 6 års fængsel. Alle fire er af anden etnisk herkomst end dansk, og blev dømt til udvisning efter endt afsoning.
Mens pizzeria-ejeren og faderen hele tiden har nægtet sig skyldig, har de to andre fra begyndelsen af sagen tilstået.
Brandstifteren var i økonomiske problemer på grund af et dyrt billån og var blevet lovet 50.000 kroner for at sætte ild til stedet.
Ville tjene på forsikringssvindel Det viste sig, at pizzeria-ejeren ville begå forsikringssvindel og score mellem 600.000 og 700.000 kroner, fordi pizzeriaet var plaget af mus og derfor havde problemer med fødevaremyndighederne. En klemme som branden ville kunne hjælpe ham ud af.
Bygningen der blev raseret af branden blev senere fjernet totalt og en helt ny bygning, flot tilpasset omgivelserne, blev opført. |
 |
2022 - Præmieret domicil
Map |
Polytechs nye domicil på Industrivej. Bramming 2022
I marts 2022 blev Polytechs nye domicil på Industrivej taget i brug. Den store Bramming-virksomhed er på 30 år vokset til en global virksomhed med omkring 400 medarbejdere og faciliteter i Kina og Mexico. I dag indeholder 50 procent af verdens vindmøllevinger komponenter fra Polytech. Så virksomheden med rødder i Bramming sætter aftryk globalt. Den 15. april har Polytech 30-års jubilæum. Polytech er grundlagt i 1994 og er i dag en frontløber inden for udvikling af vindenergi – derfor er firmaet en betroet partner for de store aktører i vindindustrien. Polytechs hovedkontor ligger i Bramming, men virksomheden har også andre afdelinger i Danmark, Kina og Mexico. Bygningen blev præmieret af Esbjerg Kommunes Byfond: ”Esbjerg Kommunes Byfond ønsker med denne præmiering at belønne den omhu, hvormed bygningerne er bearbejdet ved brug af et varieret udtryk med vinduesbånd, bygningsform og materialeholdning. Industrivej 75 kan virke som inspiration for andre virksomheder, der skal opføre nyt byggeri i kanten af byen ud mod det åbne land. Bygningens modige udtryk kombineret med den markante placering mellem by og land viser en ny tilgang til samspillet og integrationen mellem landskab og bebyggelse.”
Året forinden, torsdag d. 19. august om eftermiddagen - midt mens Danmark var ved at evakuere fra Afghanistan - besøgte statsminister Mette Frederiksen Polytech i Bramming for at høre om grøn omstilling i energisektoren. Besøget må have gjort indtryk, for Statsministeren sagde i sin tale ved Folketingets åbning den 5. oktober 2021:
"For nylig besøgte jeg virksomheden Polytech i Bramming. De producerer beskyttelse til vindmøllevinger. Og det gør Polytech så godt, at – hold nu fast – næsten seks ud af ti af alle verdens vindmøller fra Shanghai til Californien bærer deres produkt. Der er fremgang. Der bliver ansat nye folk. Hvis de ellers er til at få. Det kan knibe. Og det førte den dag i Bramming til en god snak om, hvorfor mange unge går i gymnasiet, og for få vælger erhvervsskolen. Direktør Mads Kirkegaard er selv håndværker. Han tager ud på skoler og fortæller, hvor vigtigt det er at vælge en faglig uddannelse. Men i virkeligheden skal vi have fat i forældrene, sagde han. For det er dem, der ligger under for, at gymnasiet er finere. Og det smitter af på de unge."

Historien om Polytech starter hos Hans Büttner, der begyndte eventyret med at udvikle spinnertætninger på Håndværksvej i St. Darum, til vindmøllevirksomheden Vestas. Da efterspørgslen steg samtidig med antallet af medarbejdere, rykkede firmaet i 1994 til Bramming. I 2001 tog udviklingen for alvor fart. Polytech flyttede til nye 2400 kvm. store lokaler på Industrivej 37. Medarbejderstaben voksede. Produktudviklingen intensiveredes i et perfekt parløb mellem Hans Büttner og Mads Kirkegaard.
Mads Kirkegaard er uddannet værktøjsmager og maskiningeniør. Han er født i Roskilde, opvokset i Tønder, har læst i Horsens, men han har boet i Ribe siden 2006. Han har været ansat hos Polytech som udviklingschef siden 2006 og siden som direktør fra 2012, og virksomheden er under hans ledelse vokset fra 35 medarbejdere til omkring 400+ medarbejdere i tre lande (Danmark, Kina og Mexico). Han har skabt en dynamisk organisation med en meget uformel tone og en engagerende kultur i virksomheden.
I 2009 besluttede Hans Büttner at sælge 60 pct. aktier til Pentaco Partners. De 40 pct. beholdt Büttner selv.
I mange år fulgte Polytech devisen om at den, der lever skjult, lever godt. Den regel tvang finanskrisen firmaet til at fravige. Nu speedede Mads Kirkegaard op, drog ud på markederne, skabte kontakter, sørgede hele tiden for at være aktuel og på pletten lige lidt før de andre og gerne også før virksomhederne selv erkendte behovet. Pladsbehovet øgedes, og på Industrivej 44 og 20 kom der også til at stå Polytech. Büttner solgte sine aktier til en norsk kapitalfond, Verdane. I 2023 kom FSN Capital (en førende nordeuropæisk private equity investeringsselskab) på banen som medejere af Polytech. I dag ejes Polytech udelukkende af Verdane og FSN Capital.
Ordet innovation kom stadig højere på PolyTechs dagsorden, og i 2015 etableredes udviklings- og testcentret i Bramming. Det var også året, hvor Mads Kirkegaard på firmaets vegne modtog Esbjerg Erhvervsudviklingsråds pris. I 2018 overtager PolyTech Herning-virksomheden GLPS med 25 ansatte, og hermed kunne Bramming-virksomheden levere hele pakken med lynbeskyttelse til vindmølleproducenter over hele verden. I 2020 overtages Fos4X GmbH; en München-baseret innovator inden for fiberoptisk sensorteknologi og dataanalyse til vindindustrien. Sensorløsninger er nu integreret i R&D-organisationen i Bramming og Herning. Med Polytechs produktions- og salgsfaciliteter i Wuxi, Shanghai og Beijing, står virksomhedens forretning også stærkt i Kina.
Firmaets hovedområder: - Lynbeskyttelse af vindmøller. Lynbeskyttelse til vindmøller bliver et stadig mere komplekst og vigtigt emne med den øgede brug af kulfiber i rotorvinger. - Forkantsbeskyttelse. Beskyttelse af vindmøllevinger reducerer driftsomkostninger, forbedrer de udjævnede energiomkostninger, forbedrer vingeydelsen markant og forlænger levetiden. - Måling af belastningen på vingerne. At kende de nøjagtige vingebelastninger på en vindmølle kan spare materialeomkostninger, øge antallet af mulige opstillingssteder, forlænge levetiden og øge det årlige energiudbytte. - Optimere transport af vindmølleudstyr. Transport af vindmøller og deres komponenter kræver maksimal sikkerhed, optimeret udstyrsanvendelse og komplet udstyrs-overblik. - Undersøiske løsninger med et Polytech-twist. At udvikle innovative, skræddersyede og pålidelige undersøiske løsninger ved at bruge omfattende materiale- og testekspertise. Det reducerer kundernes CO2-aftryk. |