Bramming by - Bramminginfo

Gå til indhold

Bramming by

Bramming by

Smuk stationsby med optimal infrastruktur.
Bramming er placeret midt i Esbjerg Kommune, og man kan på kort tid komme til både Esbjerg og Ribe.
Byens indbyggertal er over 7.000
Bramming centrum består primært af etagebebyggelse, mens resten af byen især er karakteriseret ved åbne villakvarterer. Midtbyen er den ældste del af byen, og det er her, byens handel foregår. Bramming er hovedby i området mellem Esbjerg og Ribe. Byerne omkring Bramming (Gørding, Hunderup, Vejrup og St. Darum) benytter de mange handelsmuligheder og spændende kulturtilbud i Bramming.
Grøn by
Der er flere rekreative områder i Bramming både i centrum og i udkanten af Bramming. I området kan du blandt andet nyde Sneum Å, Holsted Å og Ilsted Å. Der er gode muligheder for fiskeri og kanosejlads.
Indenfor en radius af 2 Km. fra centrum, kan du nyde en gåtur rund om Teglværkssøen, en gåtur i Biblioteksparken med de flotte stenskulpturer, en gåtur rundt om skøjtesøerne, en tur i byparken, en tur i Lystanlægget, en gåtur på den smukke kirkegård med tilliggende lund og med mindesmærket for faldne frihedskæmpere. Der er mulighed for en gåtur rundt om Mulvadsøen og man kan tage hunden med og gå en tur i Hundeskoven. De grønne områder er godt anlagt og godt vedligeholdt.
I Bramming ligger den populære Kaj Lykke Golfklub, hvor der er anlagt en "vandresti" der er tilgængelig for alle.

Smuk by
De godt 500 danske stationsbyer over hele landet er rammen om tusindvis af danskeres liv og rummer historiske, kulturelle og bygningsmæssige kvaliteter, som er værd at bevare for eftertiden. Men som flere steder trues de af ombygninger og nedrivninger, For at sætte fokus på potentiale og kvaliteter kårede Historiske Huse Danmarks Smukkeste Stationsby i 2020. 10 stationsbyer fordelt over hele landet var nomineret i konkurrencen. Bramming kom ind på andenpladsen - ret flot når feltet var ud fra 500 byer.
Stationsbyerne blev udvalgt af et panel af eksperter, der har set på en bruttoliste med ca. 60 stationsbyer og der blev givet karakter til de enkelte byer. De har bl.a. set på, hvor mange oprindelige bygninger der er tilbage, i hvilken stand de er, samt hvor meget af den oprindelige stationsby-struktur, man stadig kan fornemme.
Fra 500 til 60 til 10. Den endelige udvælgelse skete ved en afstemning på nettet, og resultatet var altså at Bramming blev nummer 2.
Det skal bemærkes at byfornyelsesprojektet der stadig pågår, ikke var ret fremskredent på afstemningstidspunktet - det var oven i købet nok en ulempe da igangværende byggeprojekter i bybilledet ikke virker forskønnende.
Panoramabillede Bramming
Panoramabillede af Bramming - optaget 2010.  Foto: Bent Sørensen, Medvind Fotografi.
Det skaber liv i byen
Bramming byder på mange aktivitets- og sportstilbud og har et bredt udvalg af forskellige sportsgrene. Derudover er her flere mødesteder, hvor fællesaktiviteter foregår som for eksempel fritidscentret(sportscenter med flere haller og multihaller), svømmehallen, skolerne, Kulturhuset med byens biograf og flere rekreative pladser. I byen finder man et stort netværk af frivillige organisationer, der også fungerer som mødesteder.

Der er flere årlige fællesaktiviteter, som samler byens beboere og giver et godt byliv som for eksempel den årlige byfest, kulturnatten  og Sankt Hans. Bramming har et godt handelsliv med et bredt udvalg af dagligvarehandel. Mange af byens butikker er centreret omkring butiksgaderne Storegade og Nørregade.

Handel og industri
Kommer man til Bramming vestfra ind ad storegade møder man 2 byggemarkeder, en møbelbutik og et Røde Kors genbrugscenter.
Lidt længere inde en stor tankstation og discountbutikken Netto. Byen er godt forsynet med dagligvarebutikker - udover nævnte Netto, finder man lidt længere inde ad Storegade Aldi og Coop365. Desuden en stor bagerbutik, dyrlæge med tilhørende butik og et Panasonic Center. Brillebutikker, frisører og ejendomsmæglere findes her også flere af.
På vejen ind af Storegade har vi haft industrikvarteret på højre hånd. Her nævnes blot et par stykker: Polytech, Bramidan, Bramming Plast Industri og Trio Tek. Herudover er der flere håndværkervirksomheder og en del mindre og mellemstore virksomheder.
Fortsætter vi ind ad Storegade kan vi møde et par banker, en brillebutik, en ejendomsmægler, en Matas og en SportMaster.
Hvis vi holder i lyskrydset kan vi se på herretøj i forretningen der ligger til venstre lige ved gågaden - og vi kan se gavlmaleriet lige foran os.. Vi må ikke dreje til venstre så vi fortsætter og kommer forbi endnu en ejendomsmægler, en spillehal og en stor Farve og Tapet forretning, en frisør, en køreskole og et antikcenter. Vi vender ved en af byens gamle bygninger, den tidligere Kikkenborg Kro - nu apotek. Apoteket er et af de eneste steder i byen der har bevaret den gamle stavemåde, idet navnet er Bramminge Apotek. Før vi kører videre ser vi lige på blomsterbutikken der befinder sig i en bygning der før var lidt af et trist syn, men som nu er renoveret og fremstår som den oprindelig virkelig flotte bygning - Storegade 1.
Vi kører nu et lille stykke tilbage og drejer op ad den ensrettede Nørregade som er en sivegade.
Her finder vi en frisørsalon og en "antik"-forretning  og udover førnævnte herretøjsbutik er der en også en tøjbutik for det modsatte køn. For de der ikke er til det modsatte kan der handles i flere butikker. Længere oppe ad gågaden ser vi en kombineret blomster-og gaveartikel forretning, en frisør, en glarmester en brilleforretning, endnu en frisør og en brilleforretning, en guldsmedeforretning, en bank, endnu en dametøjsforretning en stor Imerco og et værtshus. For enden af gaden finder vi et Yogacenter og et Kirkens Korshær genbrugscenter.

Lidt længere oppe ad Nørregade hvor det ikke mere er sivegade, finder vi Superbrugsen - byens supermarked med betjent slagterafdeling. Byen er i det hele taget godt forsynet med fødevareforretninger. Der er selvfølgelig forretninger udover de nævnte i Storegade og Nørregade - der kan nævnes endnu en dagligvareforretning i den østlige ende af byen - en "Min Købmand", og herudover er/kommer der i den nordlige ende af byen en Rema 1000.

Byen har et handelsliv men det kan ikke kaldes blomstrende. Som i mange andre byer er der til-leje eller til-salg skilte i nogle tomme butiksvinduer. Men der er dog også skilte der forsvinder og nye forretninmger dukker op.

HHI Bramming laver arrangementer flere gange om året for at styrke handelslivet i Bramming. Det giver liv i byen og skulle gerne tiltrække kunder fra oplandet. Man kan meget med internettet, men gøre et indkøb til en oplevelse med musik i bybilledet og måske en lille gratis forfriskning - det kan internettet ikke tilbyde. Desuden kan butikkerne give en service og vejledning som nettet måske ikke kan.
HHI Bramming er en sammenslutning af Brammings to tidligere erhvervsforeninger, Handelsgruppen og Håndværk- og industriforeningen, som nu hedder: HHI (Handels- håndværks- og industriforening.)

De to foreninger blev slået sammen til én slagkraftig forening i 2005.
Sammenslutningen er sket med udgangspunkt i de fælles interesser som alle foreningens medlemmer har, nemlig at gøre Bramming området til et stærkt og kraftfuldt erhvervsområde.

Borgerne i Bramming kan være med til at fastholde dette ved at handle lokalt hvor det er muligt og hvor det giver mening.


Institutioner
Skole, SFO og klub
Bakkevejens Skole Fortuna fra 0.-9.
Nordre Skole Fortuna fra 0.-9.
Tilhørende SFO’er
Fritids- og Ungdomsklub Bramming
10. klassescenter
Friskolen, der er en privatskole

Børnepasning
3-Stammen, (aldersintegreret)
Trestjernen, (aldersintegreret)
Flere dagplejere

Plejehjem
Solgården

Teksten er ikke færdigredigeret
Tilbage til indhold