Egnsmuseet - Bramminginfo

Gå til indhold

Egnsmuseet


Bramming Egnsmuseum er et lokalmuseum, der har til huse i Brammings nedlagte elværk. Museet åbnede i 1994 efter omfattende indsamlinger siden 1960'erne forestået af Byhistorisk Arkiv Bramming.

Museet viser skiftende udstillinger om kulturhistorie, kunst og kunsthåndværk. I 2007 åbnede det såkaldte Historium, der er et 5,5 m højt glasmontre på knap 100 m3. Her udstilles både Brammingegnens og Sydvestjyllands kulturhistorie og træk af dansk kulturhistorie som helhed. Emnerne spænder fra jægerstenalderens bopladser, gravhøjene fra sten- og bronzealder over sydvestjyske herregårde, Kaj Lykkes kranium, landbruget i marskegnene til stationsbyerne erhvervsliv og foreningsliv og besættelsestiden i Sydvestjylland. Alt i alt behandles 199 emner.
I den store maskinhal på museet afholdes koncerter og foredrag.
I det gamle batterilager vises skiftende særudstillinger.

Pr. 1. januar 2016 blev museet fusioneret med Sydvestjyske Museer.

En tur på Bramming Egnsmuseum giver et indblik i hele Danmarkshistorien fra stenalderen op til i dag.

På Bramming Egnsmuseum findes der tre faste udstillinger: Historium, tidstavler og tidsmontrer.

Historium
Historium er museets vartegn. Det er den eneste af sin slags i Danmark. Det er en kæmpe montre som fylder en stor del af udstillingslokalet. I montren er der omkring 4000 genstande, som alle fortæller om Sydvestjyllands historie. De dækker en periode helt fra stenalderen og op til i dag.
Historium
Historium set fra galleriet på 1. salen hvor tidsmontrerne befinder sig. Foto: Privateje
Formålet med Historium er at have fokus på genstanden. Gæsten skal først kigge på genstanden, og selv danne sig sin egen mening om den. Måske kan gæsten genkende genstanden fra sin egen barndom, eller forundres, hvis genstanden aldrig er set før. Hvis gæsten vil have oplysninger om en specifik genstand, hænger der tekster uden for montren som både fortæller den enkelte genstands historie, samt giver en helhedshistorie, og oplysning om tiden da den blev brugt.

Historium har fået sit navn, da det indeholder egnens historie, ligesom et akvarium med vand, og et sælarium med sæler.

Tidstavler
På hver side af Historium, sidder der langs væggen to store lystavler, som har hver deres tidslinje. Den ene tidslinje dækker flere tusinde år, fra istiden og op til år 2000. Her kan man kort læse om blandt andet jæger og samler samfund i Danmark. Man kan også se hvilke temperaturer der var i de forskellige tidsaldre, samt hvilke dyr og planter der levede. Udover tekst, er der fokus på genstande som stammer fra de forskellige tidsaldre.
Tidstavle
Baggrundsbelyst tidstavle. Foto: Privateje
Den anden tidslinje dækker væsentligt færre år. Den starter ved år 1500, og slutter i år 2000. Her er der både fokus på Danmarkshistorien, og lokalhistorie. Tidslinjen bliver blandt andet illustreret ved brug af kongerækken. Man får derved en oversigt over, hvem der var konge, hvad der skete i Danmark på det tidspunkt, samt hvad der skete i Sydvestjylland.

Tidsmontrer
Udstillingslokalet er via et galleri, delt i to etager. Historium kan ses fra begge etager. På øverste etage er der opstillet en række tidsmontrer, som fortæller om tidens trend i det forskellige årtier. Den starter ved Bramming bys begyndelse i 1870’erne, og slutter ved 2009. Der er ikke kun fokus på genstande fra Bramming, men tidstypiske trends i både Danmark og udlandet.

Museets formidling dækker derfor ikke kun over lokalhistorien, men hele Danmark.

Særudstillinger
Udover de faste udstillinger afholder museet også skiftende særudstillinger. Udstillingerne kan være temaudstillinger ( "Bramming under besættelsen", "Speedway i fortid og nutid" ) eller kunstudstillinger. Der afholdes også foredrag på museet.

Til alle udstillinger er der gratis adgang.
En 360 graders rundtur i/på museet.
360 graders optagelse af TV-syd på museet. Optagelsen viser TV-syd interviewet.
Interview med museumsinspektør Mogens Hansen, der fortæller om museet. Hele interviewet er i eet langt sammenhængende klip.
TV Syd
Galleri visende separatudstillinger afholdt på museet.
Egnsmuseets 25 års jubilæumsskrift
Museet ligger nær Brammings centrum. Der er gode parkeringsforhold ved museet. Kommer du med bus eller tog, ligger museet i gåafstand ( 400 m. ).

Tilbage til indhold