Udflugtssteder
Udflugtssteder
Dette er tekstmåden at fortælle om stederne. Selvom der også anvendes billeder og kort, er det beskrivelsen af stederne der her er det væsentlige. Det er meningen at man på en enkelt side skal kunne finde rimelig grundig oplysning om en lokation.
Lokationerne er samlet nogenlunde geografisk omkring Bramming, Nær Bramming, Ribe, Esbjerg, Varde og Vejen.
Hver af disse har deres eget særpræg.
Bramming
Byen er ikke en turistby. Det der kendetegner Bramming er at det er en ret smuk by. Byen har bevaret sit stationsby-præg ved at mange bygninger er bevaret og istandsat. Der er ikke smukke slotte, men byen har dog tre smukke og velbevarede herregårde ret tæt på bymidten. Disse bygninger er ikke offentligt tilgængelige. Beskrivelsen af Herregårdene kan findes under historie/Bygninger. Det er især det grønne der kendetegner Bramming. Midt inde i byen findes flere grønne oaser. Der er to små sammenhængende søer velegnede til en gåtur eller en løbetur. Der er en skulpturpark med en lille sø midt inde i centrum, og ligeledes i centrum af byen kan man gå tur i en lille skov - lystanlægget. Ved byens museum finder man museumshaven og i udkanten af byen er der Teglværkssøen, Mulvadsøen og Hundeskoven.
Nær Bramming
Nær Bramming er samlet de lokationer der enten ligger meget nær Bramming, eller som måske nok ligger nær Ribe eller Esbjerg, men som ikke ligger i selve byen. Herunder er også de tre ruter; Kyst til kyst stien, Kongeåstien og Drivvejen.
Ribe
Her taler vi om en turistby. Ribe regnes som Danmarks ældste by og med landets ældste Domkirke. Når man går en tur i det smukke Ribe, går man en tur i historien. Her er en smuk og velbevaret bykerne. Der er mange museer og en del grønne oaser.
Når Domkirken er åben for publikum, kan man ganske gratis nyde det smukke kirkerum og den omdiskuterede udsmykning udført af Carl-Henning Pedersen. For et beskedent beløb kan man nyde et kig ud over Ribe og omegn fra Domkirketårnet - men det kræver en indsats, idet der er mange trapper der skal bestiges. Tæt på Ribe - i Lustrup - ligger Ribe Vikingecenter og ligeledes tæt på ligger det arkitektonisk smukke Vadehavscenter. En gåtur i den gamle by er gratis, og ligeledes er et besøg på Riberhus Slotsbanke, en gåtur langs åen og et besøg på kammerslusen - altså selve slusen - ikke at forveksle med det nærtliggende hotel af samme navn. På den rette årstid kan man syd for byen nyde naturfænomenet Sort Sol.
Esbjerg
Esbjerg er en pionerby, og er en af landets største byer. Byen er landets yngste større by. På alder med Bramming. Byen har givet navn til den kommune der sammen med 2 af landets yngste byer, også rummer landets ældste by - Ribe.
Byen er ikke en egentlig turistby, men er så stor at den rummer mange seværdige kulturinstitutioner. Det er ikke en smuk by som Bramming med de mange bynære grønne områder og velbevarede huse eller som Ribe der oser af historie og har mange velbevarede historiske bygninger og også grønne områder.
Esbjerg har mange smukke bygninger, men man skal lægge nakken tilbage for at se dem. Byen har ikke mange bynære grønne områder. I bymidten er det glas, stål, beton og asfalt der dominerer. Mange af de nye bygninger har ikke de arkitektoniske kvaliteter der kendetegner de gamle bygninger - men i kampen for kassevis af glas og beton mod grøn natur står byen ikke alene. Det er en kamp der kæmpes i mange byer, og det grønne og smukke står som regel tilbage som taberen. Hvad bymidten savner af grønne oaser finder man når man kommer uden for bymidten. Så finder man mange parker, søer og skovområder. Og så er der jo havnen og stranden.
Varde
Under udflugtssteder er det beskrivelsen der fokuseres på.
Overskrifterne er lavet som links, der ved klik viser stedet markeret på et interaktivt kort. Kortet vises i et showbox-vindue der kan lukkes enten ved at klikke udenfor vinduet eller ved at klikke på X-et i showbox-vinduets øverste højre hjørne.
Under hvert punkt vises en kort tekst om lokationen.
Herefter vises i et slideshow billeder fra lokationen. Og under slideshowet kommer så uddybende tekst og eventuelt billeder.
Det er meningen at man her skal kunne finde så mange faktuelle oplysninger om lokationen som muligt. Der kan derfor for nogle punkters vedkommende være en del tekst, som nogle forhåbentlig vil finde interessant - for de ikke-interesserede kan teksten blot springes over.
I bunden er vist kildehenvisning og hvis lokationen har en hjemmeside, er der muligvis et eller flere links for lokationen.
Beskrivelse af grupperinger ( natur, museum m.m.)
Mulighed for rekreativt område med badesø a-la Nysø (Tjæreborg)
Hvordan er de enkelte punkter beskrevet( Billeder, placering og historisk baggrund)