Nysø - Bramminginfo

Gå til indhold

Nysø


Nysø i Søndre Plantage 3,5 kilometer fra Varde centrum, er en gammel grusgrav der er omdannet til en badesø. Der er anlagt en sandstrand hvor man kan ligge og nyde solen.
Det er ikke tilladt at lade sin hund bade i søen, men lige sydvest for badesøen findes en lille sø hvor hundebadning er tilladt.
Ved den østlige side af søen er der en shelterplads med 3 sheltere, Mælkehatten, Støvbolden og Kantarellen. De ligger samlet i en lille lysning, men de kan bookes enkeltvis. I samme område finder man også bålhuset Karl Johan, borde/bænkesæt, legeplads, vand og toilet.
Ved den nordlige ende af søen er der parkeringspladser. Flere steder ved søen er der opstillet bænksæt.
Området
Nysø ligger i den sydlige ende af Søndre Plantage. De første træer blev plantet i 1865 og i dag er plantagen mere end 350 hektar stor. Søndre Plantage byder på fred og ro på de afmærkede skovstier, men man kan også prøve kræfter med terrænet på mountainbikesporene eller møde ligesindede hundevenner i hundeskoven.

Badning
Søen er en gammel grusgrav. Grusgravssøer kan være farlige at bade i, fordi det ofte meget hurtigt bliver dybt og vandet meget koldt. Den pludselige nedkøling kan medføre krampe og overraske selv erfarne svømmere.
Dykkertjek har i Nysø målt op til 6 meter dybe steder og det kun 8 meter ude i søen. Derfor er der anlagt et badeområde, hvor bunden udjævnet, så der er et jævnt fald indtil omkring 2 meters dybde. Herefter bliver det dybt og man bør derfor ikke bade alene og altid holde børn under opsyn.
Varde kommune overvåger badevandskvaliteten, som indtil nu hvert år har haft den højeste klassifikation: UDMÆRKET. Der er ingen udledninger af spildevand eller å-udløb, som kan påvirke badevandskvaliteten. Fugle, der holder til på søen (rastende fugle), kan forurene vandet, men det vurderes ikke at være et større problem i Nysø; ligesom hunde ikke må opholde sig i søen. Forurening fra de badende har hidtil ikke påvirke badevandskvaliteten.
Man må ellers sige at varde kommune er en af de kommuner der har de bedste muligheder for badning i det fri - men mange foretrækker at bade i ferskvand fremfor saltvand. Desuden er det måske mere sikkert for børn. Og endelig så ligger området i cykelafstand fra Varde.

Nysø ved Varde
Aktiviteter
Siden søen blev åbnet for badning i 2011, er stedet blevet mere og mere populært. Næsten for populært.
Området får besøg af en lang række brugere: almindelige badegæster, vinterbadere, paddleboardere, mountainbikeryttere, vandrefolk, folk med hund og ryttere på hest. Det hele tilsat tung og høj musik fra larmende mennesker der holder fest og tænder bål.
Mange af disse aktiviteter var forventede - men løse hunde der bader i søen, larmende musik og henkastet affald og bål uønskede steder er ikke ting alle kan blive enige om er OK. Omkring 2020 var problemerne blevet så store at Kommunens plan- og teknikudvalg besluttede at der skulle laves et ordensreglement. Politiet besøger med jævne mellemrum området for at sikre at reglerne bliver overholdt. I modsat fals udskrives en bøde på omkring 1000 kr.
Ordensreglementet

Det nye ordensreglement for Nysø er gældende fra det øjeblik, der er skiltet med det. Her nogle af reglerne, der udløser en bøde på 1.000 kroner, hvis de ikke følges:

Heste og cykler er ikke tilladt på stien rundt om søen. Hunde skal være i snor og må kun bade i Hundesøen. Støjende adfærd og høj musik, herunder brug af forstærkere, bluetoothhøjttalere, ghettoblastere og lignende er forbudt.

Bål er kun tilladt på de anlagte bålsteder. Fiskeri er ikke tilladt. Sejlads med enkelte fartøjer som kajak, kano og SUP er tilladt. Grupper kræver tilladelse. Kommercielle, sports- og erhvervsarrangementer o.l. kræver tilladelse fra kommunen. Arrangementer med mere end 30 deltagere kræver kommunens tilladelse.

Tilbage til indhold